Wat zijn juiste schoenen voor mij?
Goede en goed passende schoenen zijn een weldaad voor uw voeten. Verkeerde schoenen kunnen de oorzaak zijn van het ontstaan of het erger worden van lastige voetproblemen. De juiste schoenen kunnen echter heel vaak klachten voorkomen of verminderen. Met andere woorden het dragen van het juiste schoeisel is van vitaal belang voor de gezondheid van uw voeten. Het dragen van verkeerd schoeisel kan zelfs leiden tot voet-, enkelklachten of klachten aan de knie of uw rug. Gebruik daarom de volgende check lijst als u schoenen wilt gaan kopen.
Constructie
- Leer is het beste, omdat het ademt en het zich vormt naar uw voet.
- Zolen moeten sterk en flexibel zijn met een onderkant die niet te glad is, maar een goede grip heeft.
- Binnenzolen moeten enigszins veerkrachtig zijn om de schokken van het lopen op harde oppervlakken op te vangen. De binnenzool moet bij voorkeur met leer zijn afgewerkt.
- Boogvormige steunen verdelen het gewicht over een groter oppervlak. Stevige schachten geven ook een goede extra steun.
- Hoge hakken zijn leuk en zien er elegant uit, maar moeten niet te veel gedragen worden, vooral niet als lange afstanden worden gelopen. Soms noemt men deze schoenen niet voor niets "zit-schoenen". Hallux valgus, teenkramp, doorgezakte voorvoet (spreidvoet) en rugklachten door verkeerde houding kunnen alle veroorzaakt worden door het langdurig lopen op te hoge hakken. Soms kan een hakje (tot 3 cm) juist wel goed voor u zijn. Dit is afhankelijk van uw voettype.
Passend
- Alleen u zelf kunt zeggen of schoenen goed passen. Als ze niet comfortabel aanvoelen koop ze dan niet! Een juiste schoen zit vanaf het eerste moment comfortabel.
- Ga er niet vanuit dat nauw zittende schoenen met het dragen wel goed gaan passen. Als u al schoenen hebt gekocht die in feite te nauw zijn, dan adviseren wij u naar de schoenmaker te gaan om ze laten oprekken.
- Omdat de voeten veranderen naarmate u ouder wordt, adviseren wij altijd uw voeten op te laten meten als u schoenen koopt. Let op dat de voeten bijna nooit precies even groot zijn. Dus koop uw schoenen volgens de maat van uw grootste voet.
- Let bij uw aanschaf ook op de breedte van de schoen! (en dat is wat anders als een maatje groter nemen als de schoen te smal is...)
- Schoenen kan men het beste kopen in de namiddag. Op dat moment van de dag zijn de voeten namelijk enigszins opgezet.
- De maat hangt ook af van het type schoen. Probeer niet om altijd aan een en dezelfde maat vast te houden als u merkt dat een afwijkende maat goed past.
- Uw voorvoet mag niet breder zijn dan uw schoen.
- De hiel van de schoen moet sluitend passen.
- Als u geen schoenen kunt vinden die u goed passen, vraag dan uw voetverzorger om advies.
Schoenen voor kinderen
- Uiteraard is een goede schoen voor het kind erg belangrijk omdat de voeten zich nog moeten ontwikkelen.
- Omdat schoenen bij kinderen alleen nodig zijn ter bescherming tegen letsel, is het niet nodig om een kind schoenen te laten dragen als het nog niet kan lopen.
- Hoge modellen geven geen steun aan de enkels.
- Controleer van tijd tot tijd of de schoenen niet te smal zijn. De voeten van kinderen zijn zo flexibel dat ze zonder veel problemen schoenen kunnen verdragen die twee maten te klein zijn, zonder dat het kind daarover klaagt.
- Laat kinderen geen tweede-hands schoenen dragen. Deze zijn namelijk al gevormd naar de voeten van de eerste drager.
Speciaal schoeisel voor voeten met problemen
Het kan zijn dat uw voeten niet geschikt zijn voor het dragen van confectieschoenen. De oorzaak kan liggen aan een aangeboren of verworven voetafwijking. Als pedicure kunnen wij u eventueel anti-druk middelen aanreiken. Voor ernstiger problemen wordt u geadviseerd naar de podoloog te gaan voor podotherapeutische zolen (maatwerk) of voor een OVAC (Orthopedische Voorziening Aan Confectieschoenen). Nog een stap verder is de orthopedisch specialist. Hij kan u speciaal op uw voeten aangepaste schoenen adviseren die vervolgens door een orthopedisch schoenmaker worden gemaakt.
Tenslotte
Helaas zijn veel schoenen vandaag de dag aan de voorkant te smal. U kunt dit controleren door op een stuk papier te staan en dan met pen of potlood de omtrek van uw voet te tekenen. Vergelijk de omtrek met de zool van uw schoen. Als de schoen te smal is kan dit serieuze voetklachten opleveren. Kies alleen schoenen die lekker zitten - u zelf kunt dat het allerbeste beoordelen.
Toen de mensen tot zo'n 4000 jaar geleden nog blootsvoets rondtrokken kwamen voetklachten waarschijnlijk weinig voor. Vandaag de dag hebben we schoenen nodig om onze voeten te beschermen tegen kou, letsel, aandoeningen en het lopen op harde en ruwe ondergrond. Maar helaas kopen we al te vaak schoenen louter voor de stijl en niet in de eerste plaats voor de functie en het comfort. Onthoud: goede schoenen zijn een vitaal onderdeel van de zorg die onze voeten verdienen.