Voetwratten verwijderen
Een wrat (medisch: verruca vulgaris) is een harde eeltachtige vergroeiing van de opperhuid in de vorm van een bloemkoolvormig (klein) knobbeltje. Een wrat wordt veroorzaakt door virussen uit de familie Humaan Papilloma Virus (HPV). Hiervan bestaan meer dan een honderd soorten. Sommige veroorzaken wratten op de huid andere op de slijmvliezen. Het virus kan de huidcellen aanzetten tot snelle deling waardoor een wrat ontstaat. Vrijwel iedereen heeft weleens wratten gehad: De meeste verdwijnen altijd spontaan. Het virus blijft echter vaak in de huid aantoonbaar, zonder dat er een wrat ontstaat. Een wrat is dus een goedaardige woekering van het epitheel van de huid. Doordat er bloedvaatjes in meegroeien, kan een wrat gemakkelijk bloeden. Als de wratten zich onder de voet bevinden kunnen ze erg pijnlijk zijn.
Voetwratten (verruca plantaris) en wratten onder de nagel kunnen heel hardnekkig zijn, en wratten onder de nagel zijn daarnaast ook moeilijk te behandelen.
Voetwratten zijn vaak met een laagje eelt bedekt en lijken daardoor nogal eens op een likdoorn. Eén van de verschillen tussen likdoorn en voetwrat is dat de wrat pijn geeft bij zijwaartse druk (knijpen) en de likdoorn pijn geeft bij druk van boven. Ook ziet men vaak dat de huidlijnen bij een wrat minder goed doorlopen.
Voetwratten komen het meest voor in twee varianten. Bij mozaïekwratten gaat het om meerdere kleine wratjes die zich over de voetzool uitbreiden. De doornwrat groeit in de diepere huidlagen. Voetwratten hebben geen nadelig effect op de gezondheid, maar in tegenstelling tot wratten op de handen is het niet louter een ‘cosmetisch’ probleem. Voetwratten kunnen tijdens het lopen veel pijn veroorzaken. Dit heeft als gevolg dat er een verkeerde lichaamshouding wordt aangenomen, waardoor er pijn in de spieren en gewrichten kan ontstaan.
Zijn voetwratten besmettelijk?
JA; Ze worden veroorzaakt door een virus, ook wel een virale infectie genoemd. Dit virus is een specifiek virus binnen het humaan papillomavirus (HPV). Niet iedereen is vatbaar voor dit virus.
Het virus komt binnen door kleine sneetjes en schaafwondjes in de huid of als je voeten week zijn doordat je bv lang in het water hebt gelegen.
Nadat je het virus hebt opgelopen kan het soms nog dagen of maanden duren voordat de voetwratten verschijnen. Dit heet de incubatietijd en dit is de periode waarin het besmettingsgevaar voor een ander het grootst is. Deze kan wel tot 6 maand zijn.
Je kunt dus anderen besmetten zonder dat je zelf weet dat je het virus draagt en zonder dat je zelf nog voetwratten hebt.
De ruimtes waar besmetting in de meeste gevallen plaatsvindt zijn vochtig en warm. Bijvoorbeeld een sauna, zwembad of de badkamer in je eigen huis. Maar ook een gymzaal of een kleedruimte. Zelfs het passen van open schoenen met blote voeten kan voor overdracht zorgen.
Wanneer je hier op blote voeten rondloopt en iemand heeft voetwratten, dan kan je deze ook oplopen.
Vooral kinderen krijgen vaak last van voetwratten omdat zij over het algemeen vaker op hun blote voeten lopen in ruimten waar ook veel anderen op hun blote voeten lopen. 1 op de 10 kinderen tussen de 5 en 16 jaar heeft last van voetwratten.
Maar ook onder volwassenen die bijvoorbeeld aan zwemmen, yoga of oosterse vechtsporten doen kan een voetwratten-epidemie gemakkelijk uitbreken; al zijn de meeste mensen tegen de tijd dat ze volwassen zijn immuun voor het virus.
Gaan voetwratten vanzelf weg?
- JA; Het kan echter wel 2 jaar duren voordat het HPV-virus uit je lichaam is en daar willen de meeste mensen niet op wachten. Bij voetwratten kan het zelfs nog wel diverse jaren langer duren
- Bij mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan ontstaan vaak wratten op de handen en onderarmen. Dit komt door de immunosuppressiva, medicijnen die het afweersysteem onderdrukken. Dit is ook de reden, dat wratten bij deze patiënten zich soms lijken te ontwikkelen tot een plaveiselcelcarcinoom. Bij gezonde mensen is dit niet aan de orde.
- Een andere risicocategorie wordt gevormd door personen met een verzwakt immuunsysteem, zoals kankerpatiënten die chemotherapie krijgen, of aidspatiënten.
Wat kan de Pedicure doen?
Bij pijnklachten wordt de eeltkap verwijderd zodat de druk wordt weggenomen.
Daarna heeft u 2 mogelijkheden;
- Of u laat u door de pedicure behandelen met de HTC (HighTemperature Cauter) wrattenpen. Verbranden – Elektrocauterisatie is een methode waarbij het weefsel wordt vernietigd door middel van elektriciteit. Er wordt een kleine disposable sonde, waar een elektrische stroom doorheen loopt, gebruikt om het weefsel te vernietigen. Deze methode is niet geheel pijnloos, maar aanzienlijk minder pijnlijk dan het bevriezen van de wrat. Reden hiervan is dat alleen het wratweefsel wordt behandeld en de gezonde huid niet geraakt wordt. Afhankelijk van de grootte van de wrat zijn meerdere behandelingen noodzakelijk. Meestal zijn meerdere behandelingen met een aantal dagen tussentijd wel nodig. Na afloop van de behandeling zal u weinig tot geen last ondervinden.
- Of u doet niets en laat alleen af en toe bij pijn de eeltkap verwijderen.