Voetverzorging bij Reuma

De reumatische voet vraagt speciale aandacht!

Het exacte aantal reumapatiënten in Nederland is niet bekend. Volgens schattingen zijn 450.000 mensen onder behandeling van de reumatoloog. Echter het aantal mensen met gewrichtsklachten ligt velen malen hoger; geschat wordt dat 2.5 tot 3 miljoen mensen last hebben van pijnlijke en/of niet goed functionerende voeten  (bron: Reumafonds). Op dit moment zijn er meer dan 100 aandoeningen bekend, die onder de term Reuma vallen. Iedere reumatische aandoening heeft zijn eigen oorzaken, symptomen en gevolgen maar uit onderzoek is gebleken dat 80-96% van alle reumapatiënten voetklachten heeft!  Derhalve vraagt de reumatische voet de speciale aandacht van een medisch pedicure. 

De voeten van mensen met reuma zijn extra kwetsbaar en vaak extra gevoelig door: 

 • Gewrichtsontstekingen 
 • Slijmbeursontstekingen 
 • ‘Slijtage’ in de gewrichten 
 • Standveranderingen

 

Daarom is een speciale behandeling noodzakelijk.   

Bij enkele vormen van reuma kan door ontstekingsprocessen in en rondom de voetgewrichten de stand van de voeten veranderen. Hierdoor kunnen pijnlijke drukplekken ontstaan of de voet kan verstijven waardoor deze niet goed meer functioneert. Het ontstaan van eelt en likdoorns aan reumatische voeten is het gevolg van een aantal factoren. Het vetkussen (capiton) onder de bal van de voet wordt dunner, een afwijkende stand van de voet en/of tenen, maar ook slecht passende schoenen kunnen een rol spelen. 

Indien nodig kunnen wij een schoenadvies geven waardoor u beter weet wat voor soort schoenen er bij u voeten passen. Of eventueel de pijnlijke druk plekken te ontzien door middel van bijvoorbeeld een orthese of een andere hulpmiddel.  

Door het tijdig constateren en ingrijpen van een pedicure met de aantekening reumatische voet, kan worden getracht om de voetklachten te verminderen en om de eventuele pijn te bestrijden.  

De reumatische voet is erg gevoelig en pijnlijk. Het verwijderen van eelt en likdoorns en het behandelen van de nagels moet dan ook met de grootste zorg en vakkundigheid gebeuren. Als medisch pedicure heb ik hiervoor een speciale opleiding gevolgd. Als pedicure kan ik u ook advies geven over voetverzorgingsmiddelen. 

reumatische voet

Tips voor de verzorging van de reumatische voet 

Door regelmatig aandacht te schenken aan uw voeten, verkleint u als reumapatiënt de kans op complicaties: 

 • Was uw voeten dagelijks, liefst zonder zeep. 
 • Droog uw voeten goed af, ook tussen de tenen. 
 • Controleer uw voeten dagelijks op veranderingen, zoals de stand van uw voeten, eeltvorming en de conditie van uw teennagels en huid. 
 • Houd uw gewrichten soepel door dagelijks voetoefeningen te doen. Uw pedicure kan u er meer over vertellen. 
 • Draag steunend en comfortabel zittend schoeisel. 
 • Knip uw teennagels recht en niet te kort en knip geen hoekjes af, om ingroeien te voorkomen. 
 • Draag sokken zonder naadjes, stopplekken of strak zittende boorden. 
 • Breng regelmatig een bezoek aan een medisch pedicure met erkend diploma.