Wat is een orthese of orthesiologie?

Orthesiologie of  orthese techniek is een aanvulling in de hedendaagse voetverzorgingspraktijk. De orthese techniek is het behandelen van teenafwijkingen welke complicaties geven. Door het geven van een individuele siliconenorthese kunnen deze complicaties vaak verholpen worden. De behandeling is gericht op het behoud of verbeteren van de functionele beweeglijkheid van de tenen.

Een orthese of teenstukje wordt (direct op de voet) gemaakt van siliconen. Hierdoor kan een wondje, likdoorn en/of gekromde teen geen verdere pijn en schade veroorzaken en mede met eventueel ander schoeisel geheel verdwijnen. Zeker bij de diabetische voet waar het gevaar op ulcera (zweer) bestaat, is dit een prima oplossing.
Om een goed passende orthese te maken wordt er voor het maken van de orthese een voet onderzoek gedaan.
Hierbij wordt er gekeken naar de beweeglijkheid van de tenen. Ook worden uw schoenen bekeken aan de binnen en buitenkant. Het kan zijn dat ik u vraag om meerdere schoenen mee te nemen. 

orthese orthesiologie

Orthesiologie voor verschillende doelen

Afhankelijk van de doelstelling van de prothese wordt er een verschillende shore waarde gebruikt. De verschillende doelstellingen van een orthese of protheses zijn:

  • protectie: tegen onder andere likdoorns of bursa op de tenen
  • correctie: van bijvoorbeeld een klauwstand van een teen
  • consolidatie: waarmee wordt voorkomen dat een afwijking steeds erger wordt
  • preventie: om bijvoorbeeld een scheefgroeiende teen die nog geen last geeft, geen klachten te laten geven

Orthese advies

Gebruik van een orthese In het begin zal de orthese niet altijd erg comfortabel zitten, geef uw voeten de tijd om even te wennen. Bouw het gebruik geleidelijk op, begin bijvoorbeeld met een half uur per dag. Normaal gesproken moet u na 1 tot 2 weken gewend zijn. De orthese mag geen pijn doen of blaartjes veroorzaken! U kunt dit binnen 1 week constateren. Probeer de orthese eventueel eens in andere schoenen. Blijven er problemen, neem dan even contact met mij op.
’s Nachts hoeft u de orthese niet te dragen. De orthese blijft het beste zitten met sokken en dichte schoenen, mits daar voldoende ruimte voor is. Houd bij het kopen van nieuwe schoenen dus ook rekening met de orthese. Probeer, indien mogelijk, de orthese altijd met twee handen aan te brengen en te verwijderen (nooit trekken!).