Ingroeiende nagel of ingegroeide nagel
Ingroeiende of ingegroeide teennagels (vaak aan de grote teennagel) zijn een pijnlijke aandoening die zo snel mogelijk moet worden verholpen. Graag geef ik u tips om te voorkomen dat uw nagels gaan ingroeien en laat u zien wat ik als pedicure voor u kan beteken om snel van de pijn te worden verlost.
Hoe ontstaan ingegroeide teennagels?
De grootste risicofactor voor het ontstaan van ingegroeide of ingroeiende teennagels is druk door slecht passend schoeisel, het verkeerd - te kort - knippen van nagels en een weke nagelomgeving door veel baden en/of transpireren. Zijwaartse druk van te smalle schoenen dringt de nagelwal over de nagel heen. Bovenwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte in hoogte voor de tenen duwt de nagel dieper in het nagelbed.
Een ander vaak voorkomende manier van ingroeien is hypertrofie. De buitenste nagelplooi wordt dikker door een ontsteking die diep onder het zachte weefsel zit.
Als je vanzelf nagels met een bolle vorm hebt, heb je ook meer kans op een ingroeiende nagel. Vooral als je een grote teen met een bolle nagel hebt.
Verkeerd (te kort) knippen
Als de nagel te kort wordt geknipt geeft dat schijnbaar een verlichting vanwege drukvermindering. Maar meestal zijn dan de gevolgen erger dan de kwaal. Het zachte gedeelte van de teentop kan zich dan over de teennagel krullen, zodat het ingroeien weer opnieuw begint. Nagels hebben juist een beschermende werking voor de zachte teentoppen. Een ander veelgemaakte fout is, dat men de hoek van de nagel schuin wegknipt. Dit om direct pijnverlichting te geven. Hierdoor kan de nagel steeds dieper in het zachte weefsel van de nagelwal binnendringen. Vaak is er ook nog sprake van een beschadiging door knippen, waardoor zich als het ware een scherpe splinter vormt, welke nog makkelijker in het zachte weefsel dringt.
Verloop
In veel gevallen spreekt meer dan één van de zojuist genoemde factoren een rol. Wanneer uiteindelijk de nagel dieper in het zachte weefsel binnendringt, ontstaat er een ontsteking. De huid wordt dan rood, glanzend en gespannen. Een kloppende pijn in de teen die gevoelig is bij de minste aanraking is het gevolg.
Behandeling
Ik adviseer u niet zelf langdurig te proberen om een ingroeiende teennagel te behandelen. Als pedicure heb ik daarvoor de benodigde instumenten en medicatie en kan er voor zorgen dat de nagel optimaal glad wordt gemaakt en eventueel dunner gefreesd wordt. Bovendien kan ik als pedicure ervoor zorgen dat de nagel drukvrij komt te liggen. verder zijn er diverse technieken (nagelbeugel/nagelregulatie techniek) voorhanden om herhaling te voorkomen.
Voorkomen is beter dan genezen
Dit gaat zeker op voor een ingegroeide nagel. Wanneer u aandacht schenkt aan de volgende punten kunt u deze pijnlijke aandoening voorkomen.
- knip teennagels altijd recht en niet te kort
- knip nooit hoekjes van teennagels rond af
- vijl ook de teennagels netjes glad zoals uw vingernagels
- draag schoenen met de juiste ruimte in de teenbox, zodat dit de juiste ruimte biedt aan uw nagels
- laat mij als pedicure u adviseren over de mogelijkheden om de nagelgroei te reguleren
Niet wachten
Tenslotte adviseer ik u om niet te lang te wachten met een bezoek aan mij, na de eerste symptomen van een ingroeiende teennagel. Dit om pijnlijke ontstekingen aan uw nagels te voorkomen. Mocht u last hebben van een ingegroeide nagel zal ik u eerst na uw huisarts terugverwijzen. Na akkoord van hem kan ik deze behandelen of zal uw huisarts/chirurg hiervoor een wigexcisie op uitvoeren.