likdoorn, clavus

Likdoorn

Een likdoorn ook wel eksteroog genoemd, is een sterke eeltvorming op een klein gebied van de huid. Het is een misverstand om te denken dat deze een wortel heeft. Een likdoorn groeit van buiten naar binnen. Dat wil zeggen dat het gevormde eelt door de druk op een kleine ruimte naar binnen wordt gedrukt in een kegelvorm. Door de kegelvorm, met de punt naar binnen, doet  pijn als men er van de bovenzijde op drukt. 

 

Een pedicure kan deze vakkundig en veelal pijnloos verwijderen. Als er aan de oorzaak niets wordt gedaan, bijvoorbeeld door het type of model schoen te veranderen, is het logisch dat zich op den duur weer een likdoorn vormt. 

Weke likdoorn of keratoom molle

Weke likdoorn

Een weke likdoorn ( keratoom molle) ontstaat veelal tussen de tenen. Daar waar door onderlinge druk van de tenen en/of te smalle schoenen er een overmatige druk ontstaat opeen andere teen. Ook deze kan vrij pijnlijk en branderig aan voelen. Soms kan er een oorzaak zijn dat er sprake is van een standsverandering van de tenen onderling. Veelal is de oorzaak een te smalle voet voor de schoen. Een oplossing als een maatje meer is dan niet de juiste. Een breedtemaat voor uw voet kan dan een betere oplossing zijn. 

Orthese

Door diverse zaken kan er sprake zijn van standsveranderingen aan tenen. Aangeboren en/of verworven. Veelal is dit m.b.v. een op maat gemaakte orthese goed op te lossen. 

Op de pagina orthesiologie kunt u daar meer over lezen. Natuurlijk kunt u ook altijd voor een gratis voetencheck komen, waar u dan van ons een antwoord krijgt.