Keuze sportschoen en vetertechniek en sokadvies

Vetertechniek en sokadvies kunnen nooit leiden tot een betere schoen, echter ze kunnen een juiste schoen net iets comfortabeler maken. Onderstaande zaken kunnen helpen bij de keuze van uw sportschoen. 

Genoeg ruimte: Wanner je hardloopschoenen koopt, moet je ervoor zorgen dat er tenminste 1 duimbreedte tussen je tenen en de tip van de schoen past. Omdat de voeten tijdens het hardlopen opzwellen en telkens iets naar voor glijden, moet de schoen hierop aangepast zijn.

Feel-good test: Nadat je het juiste paar hebt gevonden in de winkel, moet je het comfort van de schoenen testen. In plaats van hard lopen op een loopband in de winkel, kan je beter op natuurlijke ondergrond lopen omdat je de schoen zo beter kan testen.

Take two: Loop met twee verschillende hardloopschoenen en verwissel ze onderling! Dit garandeert een goede balans en verlaagt de kans op voetproblemen. Tevens verlengd het levensduur. Dit omdat je schoenen ruimschoots de tijd hebben om na iedere run goed te drogen. Een ander bijkomend voordeel is, dat je nooit, net voor die belangrijke wedstrijd, een kapotte schoen hebt, zodat je die belangrijke wedstrijd moet lopen met niet ingelopen schoenen.

Goede ondersteuning: De meeste mensen landen op hun hiel en zetten af op hun grote teen tijdens het hardlopen. Daarbij proneert de voet enigszins. Pronatie is dan ook niet verkeerd. Echter overpronatie is niet juist. Ga hiervoor naar een specialist bij het kiezen van je hardloopschoen en/of bezoek een (sport) podoloog.

 

Vetertechniek

Toen je de schoenen kocht en probeerde in de winkel, liep je net op wolkjes. Maar nu, na je eerste kilometers op de weg, is er een klein maar pijnlijk punt. Doen je schoenen pijn aan de zijkanten, of worden je teennagels blauw na enkele runs, of glippen de hielen uit de schoenen tijdens het hardlopen? Kleine problemen kunnen wellicht verholpen worden met bepaalde veter technieken. Maar onthoud één ding: zelfs de beste veter techniek kan niet op tegen de foute schoenen en is gewoonweg geen vervanging voor de juiste hardloopschoenen.

Vetertechniek 1 vetertechniek en sokadvies
  • Bij druk op MTP niveau
  • Hallux valgus met pijnlijke bunion en/of bunionette
Vetertechniek 2 vetertechniek en sokadvies
  • Pes Cavus voet
  • Druk op de wreef van de voet
Vetertechniek 3 vetertechniek en sokadvies
  • Druk van de Hallux afhalen
  • "Zwarte" teennagels,
  • Hallux extensis
  • Hallux limitus/ rigidus
Vetertechniek 4 vetertechniek en sokadvies

Deze is te combineren met de andere veter techniek. Ook wordt hier veelal de Heel-lock voor gebruikt

  • Strakkere pasvorm bij smalle hiel
  • Blaren op de hiel
  • Last van een Haglundse exostose bij teveel wrijving. (de schoen blijft beter op zijn plaats
Vetertechniek 5 vetertechniek en sokadvies
vetertechniek en sokadvies

Sport sokken

Sommige beginnende sporters  dragen gewone sportsokken. Toch is het belangrijk om altijd een goed paar sokken specifiek voor je sport aan te schaffen als je gaat beginnen met sporten. De sokken zijn namelijk speciaal ontwikkeld om een goede prestatie te leveren. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat zweet goed wordt afgevoerd en je voeten droog blijven. Je hebt zo een minder grote kans op blaren na afloop en je schoenen zitten ineens een stuk beter. Bijna voor elke specifieke sport zijn er speciale sportsokken ontwikkeld. Dit heeft te maken met verschillende paddings en cushions op de juiste plek. 

Het belangrijkste van specifieke sportsokken is dat ze goed aansluiten om je voet. Daarom bestaan de meeste sokken uit een sok voor je linker- en een sok voor rechtervoet. Doordat je een linker- en rechtersok hebt, heb je geen loze ruimtes meer bij de kleine teen. De sok is namelijk afgesneden naar de vorm van je tenen. Ook kunnen hardloopsokken je voeten extra steun geven.

Verschillende soorten sokken:

Katoen: absorbeert vocht (langer vochtig), verliest vorm, slijt sneller

Synthetisch: voet blijft droger, betere demping, behoudt vorm (minder wrijving), duurzaam, behoudt temperatuur

Anatomische vorm; betere pasvorm, verminderd kans op blaren

Dubbel gelaagde sokken; verminderd wrijving & kans op blaren

Gepolsterde sokken: schokdemping, verminderen plantaire drukken, comfort

Compressiesokken:deze lange, strakke kousen kunnen blessures als scheenbeenvliesontsteking (shinsplints), hielspoor en achillespees- en kuitklachten voorkomen.

vetertechniek en sokadvies

Compressiekousen of gewone hardloopsokken

Compressiekousen zorgen niet alleen voor ondersteuning zoals gewone hardloopsokken, maar zorgen ook voor tegendruk. Een aantal sportblessures kunnen zo voorkomen worden door de extra ondersteuning. Vaak worden de kousen dan ook niet alleen op basis van je voetmaat gekocht, maar ook je been maat wordt meegenomen. Je weet zo zeker dat deze nauw aansluit rond je voet en been zodat de optimale ondersteuning wordt gegeven. In principe hebben de meeste hardlopers voldoende aan hardloopsokken tenzij ze echt professioneel aan het hardlopen zijn. Vaak wordt er eigenlijk pas voor compressiekousen gekozen als je aan het herstellen bent van een sportblessure. Toch kan je compressiekousen ook gebruiken om sportblessures te voorkomen. Ze kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je benen minder vermoeid raken. Handig als je dus de marathon gaat lopen of aan het trainen bent voor een grote marathon. Na afloop heb je door de kousen ook nog eens minder spierpijn.