Slippers en kloven

Nu het mooie weer zo lang aanhoudt dragen we veel meer makkelijk en lekker losse slippers. Heerlijk het gevoel van de zomer op je voeten. Echter hiermee loop je ook sneller het risico op het verkrijgen van Kloven.

Wat zijn kloven?

Hielkloven zijn barsten of scheuren in de droge, verharde huid van de hiel. Hielkloven kunnen enkele millimeters tot een centimeter lang zijn. Aan de oppervlakte van de huid zijn ze breder dan dieper in de huid. Ze zien eruit als een (klein) sneetje met een eeltrand er omheen. Naast het feit dat het er niet verzorgd uitziet kunnen ze ook zeer pijnlijk zijn. Soms wel tot bloedens toe, dat lopen erg onaangenaam en pijnlijk is.

Hiel met kloven voor behandeling
Hiel na kloven behandeling

Hoe ontstaan kloven?

Hielkloven zijn meestal een gevolg van uitdroging en veel lopen en staan. De huid van je voeten bevat van nature weinig talgkliertjes en droogt daarom snel uit. Door druk en wrijving ontstaat bij de hielen bovendien vaak  overmatig eelt. Een droge huid met veel eelt is minder elastisch, waardoor de huid bij belasting niet soepel kan meebuigen. Hierdoor barst de huid en ontstaan er hielkloven. Bij voortdurende belasting kunnen hielkloven soms ernstige en pijnlijke vormen aannemen en zelfs bloeden, geïnfecteerd of ontstoken raken. In dat geval is het raadzaam om snel actie te ondernemen.

 

Hielkloven komen meestal vaker in de zomer voor door veelvuldig lopen op slippers. De hiel steekt vaak over de rand van de slipper heen en wordt bij het lopen zwaar belast. De drukverdeling in platte slippers zorgt voor overmatige druk aan de zijkanten van uw hielen. De huid beschermt zichzelf doormiddel van eeltvorming en hierin kunnen gemakkelijk kloven ontstaan.

 

Wat kan de pedicure hieraan doen?

Bij de behandeling van hielkloven is het belangrijk om de elasticiteit van de huid te vergroten. Dit kan door de dikke laag eelt te verwijderen, zodat de huid weer soepel kan meebuigen en de hielkloven zich weer kunnen sluiten. Minder ernstige vormen van hielkloven zijn met een goede voetverzorging zelf te behandelen, maar een bezoek aan een pedicure  is aan te raden om erger te voorkomen.

 

Tips om kloven te voorkomen

*Draag schoenen en slippers die goed passen, Bij voorkeur met een goed aansluitende hielkom (CV)

*Voorkom overmatig uitdrogen van uw voeten/hielen

*Smeer de voeten bij voorkeur 2 keer per dag in met een goede voeten crème en/of met een goede klovenzalf

*Bezoek eens vaker de pedicure om kloven te verwijderen.

 

Slippers en kloven